Stammingens poesi

Han bruker sin egen stamming til å skrive poesi. Den canadiske poeten Jordan Scott lar seg inspirere av ordenes fonetikk.

Jordan Scott gjestet nylig Oslo poesifestival. Jeg var ikke der, men etter å ha sett intervjuer med ham på internett, hadde det vært interessant å høre ham lese.

Repetisjon av ord og lyder

«Blert» beskriver i diktform flere sider av stamming. Om hvordan stavelser kommer helt fra magen og ut av munnen, ordenes og stavelsenes forskjellige lyder, og hvilken betydning fonetikken har for stammingen. Scott er opptatt av at han ikke anvender ordet «stamming» i diktene sine.

Scott forklarer at diktene gir innblikk i hvordan en person som stammer repeterer ord og lyder for å få frem ordet.

– Du må si noe, du kan ikke bare sitte der i stillhet, sier Jordan Scott.

Glir rundt stavelsen

Basert på min egen erfaring vil jeg si at for det første er det imponerende at Jordan Scott eksponerer stammingen sin gjennom å skrive poesi, opptre og stille til intervjuer. Mange personer som stammer hadde ikke vært i nærheten av å tørre noe tilsvarende. For det andre hører jeg at han glir rundt den første stavelsen i ordet og baserer seg mest på lyden i resten av ordet. Jeg husker jeg lærte den samme teknikken hos logoped i skoletiden.

Dette er forskjellig fra hva jeg lærte på McGuire-kurs, der jeg ble trent opp til å ha bestemt førstelyd og i tillegg utnytte lyden i resten av ordet. Bestemt førstelyd vil si at jeg legger mer trykk på den første stavelsen, for eksempel i ordet kake, vil jeg angripe den første k-en og deretter fullføre uttalen.

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..